עולם הכתיבה הוא ע-צ-ו-ם. בדיוק כמו בתחום התרגום, גם בו נוכל למצוא תת-תחומים. הפעם, אעסוק בכתיבה טכנית… מהי כתיבה טכנית בכלל? למה צריך אותה? מה היתרונות שלה? הרבה מידע מחכה לנו. קדימה, נתחיל.
כתיבה טכנית – מה זה בכלל?
לגיטימי בהחלט לשאול על מה נשלם. מן הסתם, לא נרצה “חתול בשק”. למעשה, כתיבה טכנית הנה כתיבה המתמקדת בפרטים מורכבים, מתחומים לא פשוטים. במילים אחרות, פרטים טכניים. הכותב הטכני מתעסק בתחום הטכנולוגי-מדעי בעיקר. נשמע מעורפל? תיאורטי מדי? ניקח כמה דוגמאות: סקירת סמארטפון חדש (ובעיקר ירידה למפרט שלו), חדשות טכנולוגיות/מדעיות, מדריכים ו/או הוראות לשימוש למכשירים/יישומונים – כל אלו הם מקרים שנדרשת כתיבה טכנית.
עם כל הכבוד… למה כותב תוכן רגיל לא מספיק? ובכן, במידה מסוימת, יש בטענה הזו היגיון. ובכל זאת, עדיין קיימים כותבים מקצועיים, ויש לכך סיבה: נוכל לזהות בקלות סקירה מכותב תוכן “זוטר”, לעומת כותב טכני, שבא מהתחום. כמעט תמיד, סקירות הכותבים הטכניים איכותיות ויורדות לפרטים הרבה יותר. במילים אחרות, תוכן מכותב טכני עדיף, מפני שמדובר ב־”מגרש הביתי” שלו. בעיתון, לצורך הדוגמה, כתב הספורט לא יכתוב כתבות טכנולוגיות, וכך להפך. בהתאם, גם בחברות איכותיות לכתיבת תוכן נותנים לאדם המתאים לעשות את העבודה – לכותב טכני.
*בין אם מדובר בתחום טכני ובין אם לא, כותב טכני איכותי איננו פטור מיכולות הבעה גבוהות בשום צורה. להפך, כל מטרת הכותב הטכני היא “להוריד לארץ” את המונחים הטכניים המורכבים, על הצד הטוב ביותר. לכן, כלל הדרישות לכותב תוכן איכותי, חלות גם (ובמיוחד) על כותב טכני.
יתרונות הכתיבה הטכנית – למה לי?
נאמר זאת מראש: כתיבה טכנית יקרה יותר, בהשוואה לכתיבה רגילה. עם זאת, לא ניתן להתעלם מהיתרונות הברורים המגיעים עמה. הנה 2 היתרונות המרכזיים:
- איכות התוכן – היתרון הברור מכולם. נכון, כתיבה טכנית יקרה יותר, אך לא ניתן להכחיש את האיכות שהיא מביאה. הכותבים הטכניים מכירים את התחום, ויוכלו לענות בצורה הטובה ביותר על “חששות הקורא”. התוכן הוא “הפנים” של העסק שלנו, ולא נרצה שתוכן טכני חובבני יככב באתר שלנו.
- מחקר קצר, זול ויעיל יותר – זהו לא סוד: כל כתבי התוכן נעזרים ב־”חבר הטוב ביותר”, גוגל. כן, גם כותבים טכניים חוקרים לפני הכתיבה. עם זאת, המחקר שהם מבצעים קצר, זול ויעיל. לא משנה באיזה מכשיר, יישומון, או כל דבר אחר מדובר, הם מכירים את התחום לעומק. ובהתאם, יוכלו להוציא את המיטב מהמחקר, בזמן הקצר ביותר.
כן, אפשר להמשיך ולדבר לנצח על יתרונות הכתיבה טכנית. אולם, מרבית היתרונות שאציין יהיו יתרונות כתיבת התוכן באופן כללי, ולא יתרונות הכתיבה הטכנית בפרט – לפיכך, אעדיף שלא להיכנס אליהם.
כמה כל זה יעלה לי?
בסופו של דבר, הכל מתחיל ונגמר במחיר. בהתאם לכל עבודה נקבע מחיר אחר. ולכן, לא אוכל לספק מחירון ממשי. עם זאת, בהחלט אגלה שקיפות, ואציג אילו גורמים “משפיעים” על הצעת המחיר:
- היקף העבודה וסוגה: כמו בכל עבודה, היקפה וסוגה משפיעים על המחיר. כך, למשל, כתיבת הוראות שימוש מפורטות עבור יישומון עצום תעלה יותר, בהשוואה לכתיבת סיקור טכני “זוטר”.
- הדד-ליין: כתיבת תוכן לוקחת זמן. על אחת כמה וכמה, כתיבה טכנית דורשת השקעה וזמן. לכן, ככל שהזמן שיוקצה לעבודה יהיה קצר יותר, כך יעלה מחירה.
- דגשים: באופן עקרוני, דגש ממזמין העבודה לא מעלה את מחיר הכתיבה. אולם, במידה והדגש מוסיף עבודה בצורה ניכרת / כמות הדגשים “עולה על גדותיה”, אכן צפויה עליה במחיר.
כתיבה טכנית איננה מטלה פשוטה. עם זאת, כמו תמיד, אני מתחייב לבצע אותה בתשוקה ובאיכות. לפרטים נוספים, מוזמנים לחייג עוד היום.