חלפו להם כמעט שני עשורים מאז שויקיפדיה נכנסה לה לחיינו, עם השקתה בשנת 2001. מאז, אנו משתמשים בה כמעט על בסיס יום-יומי: לחיפושים בנושאי עניין, ללימודים, למציאת עובדות / הסברים הקשורים לעבודותינו וללא מעט שימושים נוספים (המון!). מהסיבה הזו, אין פלא שיותר ויותר עסקים ו/או נותני שירות מעוניינים בערכים אישיים אודותיהם. אז, מה השירות שאני מציע כולל? כיצד הוא יכול לעזור לכם, מה הכדאיות שבו, מתחייב לענות על כל אלו ועוד.
כתיבת ערך בויקיפדיה – מה אני עושה למענכם?
ויקיפדיה מוגדרת בתור אנציקלופדיה שיתופית, חופשית ומהימנה. ובכל זאת, עצם העובדה שהיא חופשית לא מעידה על כך שכל ערך יכול לעלות ללא הבחנה – קיימים סטנדרטים נוקשים. בדיוק לשם כך, אני מציע את שירותיי. בתור עורך מוסמך בויקיפדיה המאורה בסטנדרטים הללו, אני מציע ליצור עבורכם ערך מכובד בויקיפדיה – העומד בכל דרישותיה המחמירות ביותר. אילו דרישות בדיוק? ובכן, כל ערך בויקיפדיה דורש עמידה בקריטריונים הבאים:
- מחקר יסודי + מקורות מידע – ללא מחקר מקיף, אף ערך לא יכול לעלות לויקיפדיה ולהישאר בה. אם לא נציין את מקור המידע הביבליוגרפי מאחורי העמוד, הרי שסיכוייו להתקבל קטנים מאוד. כמו כן, ויקיפדיה לא מתפשרת בנושא האמינות. היא אפילו דורשת פירוט מדויק ומקיף של מקורות המידע השונים שסייעו בכתיבת הערך (!). מן הסתם, על כל המקורות להיות מהימנים ומדויקים בתחום נושא העמוד.
הנה מה שקורה לערך ללא מקורות מידע:
- עניין לציבור והתאמה לויקיפדיה – לא כל ערך מתקבל לויקיפדיה, גם אם לדעתכם הוא מהווה תוספת למאגר המידע העצום הזה. באנציקלופדיה הדיגיטלית, מחפשים ערכים שימושיים, בעלי חשיבות (גם אם מינימלית) לחלק מקהל הקוראים. בסופו של דבר, גוגל מציג את ויקיפדיה בתוצאות החיפוש, מתוך ההבנה שתכני ויקיפדיה אכן מעניינים את הקוראים ועוברים סינון ראוי. כך, לצורך הדוגמה, לא בטוח בכלל שערך אודותיי, אליחי/אליחי פרו, יתקבל לשורות הערכים בויקיפדיה – בכנות, איזה עניין יש לציבור הקוראים בתוכן הערך הנ”ל?
- מבנה אחיד – כלל הערכים בויקיפדיה מחויבים למבנה כללי נוקשה במיוחד: פתיח, פסקאות מידע אמצעיות וסיום. אין מקום לשינויים. עורכים חובבנים עשויים לנסות לחרוג ממבנה זה, אך לבסוף יגלו שויקיפדיה ממש “לא עושה הנחות” – אלו הכללים: תתאים את עצמך, או שהערך פשוט לא יעלה. לנושאים ספציפיים יש תבניות מיוחדות (נפרט אודותיהן בהמשך התוכן!).
- איכות התוכן – קלישאתי או לא, בסופו של יום, כל תוכן בויקיפדיה מוכרח להיות איכותי – מהמעלה הגבוהה ביותר. תכנים לא איכותיים, כדוגמת תוכן SEO או תוכן שיווקי פשוט לא יעלו לאתר – חד וחלק. התוכן מוכרח להיות אינפורמטיבי. במסגרתו, מוכרחת להימצא תשובה ל־5 המ”מים: מתי, מקום, מי, מה ומדוע. זכרו: לאנציקלופדיה הדיגיטלית יש סטנדרטים, והיא לא תתפשר בנוגע להם.
- תקינות לשונית – כל ערך בויקיפדיה חייב להיות תקין מבחינה לשונית. כלומר, עריכה לשונית מקיפה היא מובנת מאליה לכל ערך שעולה לאנציקלופדיה הדיגיטלית. פעמים רבות, ערכים נפסלים / מקבלים אזהרה על ניסוח לקוי, כפי שראינו בתמונה לפני כן. בהחלט לא נעים.
- *קישורים פנימיים – סעיף זה מסומן בכוכבית, מהסיבה שויקיפדיה עדיין מעלה עמודים ללא קישורים פנימיים. אולם, יש קאץ': היא משלבת באותם הערכים אזהרה אודות חוסר הקישורים. כתוצאה מכך, חלה ירידה בסמכות העמוד; הן בעיני הקוראים, והן בעיני גוגל. בקצרה, כל ערך מכובד בויקיפדיה חייב לכלול קישורים פנימיים לערכים רלוונטיים אחרים בויקיפדיה.
שימו לב: כפי שכנראה הבנתם מהקריטריונים שפירטתי, כתיבת ערך בויקיפדיה איננה פשוטה בלשון המעטה. גם כותבי תוכן צריכים, פעמים רבות, “לצאת מגדרם” על מנת שהתכנים יאושרו. יש שיגידו שזהו סוג כתיבת התוכן הקשה מכולם. יצא לכם לעבוד בתחום בעבר, לחברת יח"צ, או אפילו לסוכנות דיגיטלית? הפעם תיווכחו לדעת שמדובר בעבודה קשה בהרבה – ממש לא אותו הדבר.
עד כה, עסקנו במאקרו – העניינים סביב הערך הקיים בויקיפדיה. הגיע הזמן שנרד לרמת המיקרו, איך מתנהל תהליך אישור ערך בויקיפדיה, מתחילתו ועד סופו.
פרסום ערך בויקיפדיה – שלבי התהליך
עם יצירת כל ערך וערך, נצטרך לעבור מספר שלבים עד לאישורו וכניסתו לאנציקלופדיה הדיגיטלית. להלן סקירה מקיפה של השלבים הללו:
- מציאת רעיון/מחקר: ראשית, עלינו למצוא נושא. ולא סתם, הנושא הזה חייב להיות מעניין ורלוונטי לויקיפדיה, על מנת שיאושר. כמו כן, מומלץ מאוד שגם אנחנו נתעניין בנושא. בכל זאת, כשאין תשוקה – גדלים הסיכויים שננטוש את הערך באמצע. בצעו מחקר ראשוני בנושא – האם יש לכם את הידע הדרוש? האם מצאתם מידע נוסף באינטרנט לגביו? או שמא בדרכים שאינן דיגיטליות (ספרים, ראיונות וכו')? על כל מקרה, אספו את כלל המקורות – ויקיפדיה “אובססיבית” בקשר למקורות מידע מהימנים. הקדישו תשומת לב לפרטים הקטנים ביותר! ויקיפדיה מעריכה ירידה לרזולוציה נמוכה מאוד – ככל שתשקיעו יותר, הערך יהיה “חד” וסיכויו להתקבל רק יעלו.שימו לב: זה בסדר גמור להתבסס על ערכים מקבילים בויקיפדיה האנגלית. לעיתים, ויקיפדיה תעדיף שתעשו כך.*אין לכם רעיון לערך? ובכן, ויקיפדיה האנגלית רכזה עמוד מלא בנושאים הזקוקים לערכים. כלומר, דפים שקהל הקוראים היו רוצים שיהיו קיימים באנציקלופדיה. בהחלט תוכלו למצוא שם כמה רעיונות משובחים – לקריאה נוספת לחצו כאן.
- התאמת התבנית: לאחר שבחרתם נושא וביצעתם מחקר, קטלגו אותו. האם מדובר בערך מתמטי/מדעי? מדיני? אישי? לכל אחד מהסוגים הללו, ויקיפדיה הכינה מראש תבנית. האנציקלופדיה הדיגיטלית נוקשה מאוד לגבי היצמדות לתבניות הללו. מעוניינים בפרטים? תוכלו לקרוא אודותיהן בהרחבה בעמוד הבא.
- כתיבת הטיוטה הראשונית: באמצעות העורך של ויקיפדיה, ארגז החול, נתחיל בכתיבה הראשונית של הערך שלנו. למען העורכים המתחילים, קיים אשף הערכים – מדריך לכתיבת ערך מא'-ת', העובר על השלבים העיקריים בתהליך היצירה. ובקשר לארגז החול, קיימים שלל מדריכים נוספים ומפורטים ברחבי האינטרנט. בהם, תוכלו להיעזר במידת הצורך (אם כי העורך די פשוט וידידותי). לאחר סיום הכתיבה, שמרו את הערך בתור טיוטה, לעת עתה.
- עריכה לשונית + בדיקה מהימנות חוזרת: לאחר הטיוטה הראשונית, חשוב מאוד שנערוך את העמוד לשונית. כולנו בני אדם, אשר נוטים לעשות טעויות לשוניות בלהט הרגע. לאחר העריכה המקיפה, נדרש לבצע בדיקת מהימנות חוזרת. במילים אחרות, להצליב את הכתוב בתוך הערך עם מקורות המידע שאספנו – האם יש הבדלים? האם השמטנו / עיוותנו עובדות כלשהן? יש לבצע את ההתאמות הנדרשות, כמובן.
- הוספת קישורים פנימיים: ה־”עבודה השחורה” בתהליך יצירת הערך. כידוע, ויקיפדיה מחבבת קישורים פנימיים בין ערכים. לצורך הדוגמה, אם נזכיר מילת מפתח מסוימת בתחום המחשבים, ראוי שנקשרה לערך המתאים. עברו על כל הטקסט והכניסו כל קישור פנימי בצורה טבעית (כל זאת בגבול הטעם הטוב, כמובן).
- ביקורת עמיתים, חוות דעת נוספת: בכל כתיבה, תמיד חשוב שתעבור “עין נוספת” על התוצאה. ביקורת היא דבר חשוב, וניתן ללמוד ממנה המון בכתיבת הערכים: מחברים, קרובים ובעיקר מעורכים נוספים בויקיפדיה. הניסיון שלהם יכול לעזור ה-מ-ו-ן לעורכים המתחילים. זהו אחד השלבים החשובים ביותר בשיפור איכות הערך.
- פרסום הערך והגשתו לבדיקה: הגענו לסוף הדרך. בשלב זה, פרסמו את הערך והגישו אותו לבדיקה בידי צוות העורכים המיומנים של ויקיפדיה. במידה והערך עובר את האישור הראשוני ללא בעיות, הוא יפורסם ויהיה זמין לצפייה (במקסימום, עם הערות לתיקון בידי העורכים במעלה העמוד). אם ישנן בעיות קריטיות, הערך יוחזר אליכם לשכתוב, הוספת מקורות מידע, או כל תיקון אחר עם ההערות הדרושות. קחו אותן לתשומת ליבכם – חשוב לא להתייאש, גם אם יש המון כאלו.
זהו! אלו שבעת השלבים המפרכים ביצירת ערך בויקיפדיה. ייתכן שנראה כי הם קצרים. במציאות, הם לוקחים המון זמן והשקעה.
למה שאצטרך ערך בויקיפדיה? מה החשיבות שלו?
לכתיבת ערך בויקיפדיה יש חשיבות עצומה בימנו. לא כולם מודעים לה, ולכן אשמח להציג בפניכם את נקודות החוזק המהותיות ביותר של הערכים בויקיפדיה:
- תרומה בתחום ה־SEO: לפי סקר שביצעה אלקסה, ויקיפדיה היא האתר התשיעי המבוקר ביותר בעולם. לפיכך, ברור שגוגל תעניק לה סמכות כמעט בלתי-מבוקרת במנוע החיפוש – כל מה שיוצא משם “קדוש”. מהסיבה הזו, מקדמי אתרים רבים “חושקים” בקישורים / ערכים בויקיפדיה, אל העסקים אותם הם מקדמים. כך, הם “יהרגו שני ציפורים במכה אחת”: מידע מהימן נוסף על העסק ברחבי האינטרנט, וגם תרומה בלתי-מבוטלת לקידום האורגני של האתר במנוע החיפוש – ויקיפדיה נותנת לאתר סמכות בעיני גוגל, ומקדמת אותו בדירוגים. חד וחלק.
- שיפור ניהול המוניטין: כידוע, ויקיפדיה נוטה לא פעם ולא פעמיים “להשתלט” על העמוד הראשון. כתוצאה מכך, יידחקו עמודים עם ביקורות רעות אודות העסק (אם יש כאלו). בד בבד, עמוד הערך יתקדם לצד אתר העסק. יתר על כן, גם המוניטין העסקי שלנו ישתפר בעיני הגולשים – בכל זאת, לא לכל עסק “זוטר” יש ערך בויקיפדיה (מה שמקנה תחושת יוקרתיות מסוימת).
- עלייה בלידים וברווחים: ערכים בויקיפדיה הוכיחו את עצמם פעם אחר פעם. מניסיוני האישי, לעסקים שהקמתי עבורם ערכים בויקיפדיה, נטו להגיע יותר לידים, בסופו של דבר. מכאן, התרגום של לידים לרווח נקי אינו קשה במיוחד (ומי לא ירצה “אקסטרה” כסף?).
*מן הסתם, לערך בויקיפדיה השפעות חיוביות נוספות. אולם, אלו הן המהותיות והכלליות ביותר, הנוגעות לכלל העסקים / האנשים.
כתיבת ערכים בויקיפדיה – למה אני?
מבין כלל כותבי התוכן בישראל, וכותבי הערכים בויקיפדיה בפרט, עולה השאלה הלגיטימית מצדכם: “מה מיוחד בך? למה שאבחר בך?”. ובכן, מדובר בשאלה לגיטימית – פירטתי עבורכם את היתרונות שאני “מביא לשולחן” בתור כותב:
- עורך ויקיפדיה ותיק – לאחר כתיבת עשרות ערכים שאושרו תחת הסטנדרטים הנוקשים בויקיפדיה, אני כבר “מבין לאן הרוח נושבת”. חשבוני בעל סמכות רבה, שכמובן באה עם חמש שנות ניסיון מוכח בכתיבת ערכים. אשמח לספק אותו לכם עם שירותיי!
- שקיפות – בסופו של יום, ויקיפדיה היא שירות חיצוני. אין לדעת איזה ערך יאושר ואיזה לא. למרבה הצער, פשוט אין “נוסחת קסם” לפרסום ערכים – ניתן רק לשער האם העמוד יתקבל. אני מבטיח 100% שקיפות: ביכולתי לגרום לפרסום ערכים בנושאים לא פשוטים, אך אם אדע שהניסיון אבוד מראש (בהתאם לדרישות הלקוח) – לא אקח את העבודה. אין בזה בושה. גם אם זה נשמע קלישאתי, הגינות וכנות הן חלק אינטגרלי מהצורה בה התחנכתי.
- יחס אישי וחם – אני מאמין ביחס לקוח-כותב אישי. כתיבת ערכים בויקיפדיה אינה מיועדת אך ורק לעסקים גדולים. אני מתחייב לשרת כל לקוח ולקוח ביחס חם והגון.
מעוניינים בכתיבת ערך לויקיפדיה? פנו אליי, אליחי, לשיחת התייעצות חינמית עוד היום – חייגו 😉